Ajuntament de Barcelona

Cedrus deodara

Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer

  Nom català: 
  Cedre de l´Himàlaia
  Nom castellà: 
  Cedro del Himalaya
  Nom anglès: 
  Deodar cedar
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és poc preocupant.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Pinàcies
  Origen: 
  Afganistan i oest del sistema himalàic
  Hàbitat: 
  Sòls de 1.000 a 3.500 m d'altitud
  Característiques: 

  Conífera de 40 a 50 m d’alçada, tot i que pot arribar als 70 m, de capçada piramidal. El brancatge és penjant i horitzontal, amb els àpexs caiguts. L’escorça és gris fosca i es desprèn en escames irregulars.

  Les fulles, de 2,5 a 5 cm de llargada, ocasionalment fins a 7 cm, són agulles estretes (1 mm d’amplada), primes i flexibles de color verd platejat o glauc brillant, agrupades en branquetes molt curtes formant rosetes.

  Les flors masculines, individuals, són cilíndriques, de 3 a 6 cm de llargada i de color rosa pàl·lid o groguenc. Les femenines apareixen en petites pinyes vermelloses o verd clar d’1 cm de llargada.

  Els fruits (les pinyes) són cons erectes ovoides, de 7 a 13 cm de longitud i de 5 a 9 cm d’amplada, amb l’àpex arrodonit i llavors alades.

  Època de floració: 
  Tardor
  Època de fructificació: 
  Tardor-hivern
  Usos i propietats: 

  El cedre de l’Himàlaia és molt apreciat per la seva fusta, molt duradora i d’aroma agradable i usada tant en construcció com en perfumeria, ja que d’ella se n’extreu una essència aromàtica amb propietats antisèptiques.

  És un arbre clàssic dels jardins, molt preuat per la majestuositat del seu port i el color de les fulles. Actualment es cultiven varietats que tenen fulles de colors diferents .

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Cedrus deodara, està format pel nom de gènere Cedrus, del llatí cedrus, "cedre", i el terme deodara, adaptació del sànscrit devadāru, "arbre dels déus", derivat de deva, "déu, divinitat", i dāru, "fusta, arbre".

  Entre els hindús es considera un arbre sagrat, associat al culte a Xiva. El cedre de l'Himàlaia és l'arbre nacional del Pakistan.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk