Ajuntament de Barcelona

Jardins de Joan Brossa

Javascript is required to view this map.
Característiques
Durada mitjana: 
25 min
Distància: 
350 m
Horari: 
De les 10 del matí al capvespre
Objectius: 
Descobrir un jardí de vegetació mediterrània en un entorn poètic i musical.
Accessos: 
Carretera de Montjuïc a prop de la plaça de la Sardana. També es pot accedir pel carrer dels Tarongers i fer el recorregut en sentit invers.
Destinataris: 
Tots els públics; especialment recomanat per a mainada fins a 8 anys.
Espais associats: 
Jardins de Joan Brossa

El tram inicia el seu recorregut a la porta dels jardins de Joan Brossa que hi ha a la carretera de Montjuïc. A mà esquerra es pot veure el monument La Sardana (1966), de Josep Cañas, situat a la plaça de la Sardana just al davant del mirador de l’Alcalde, que ofereix unes vistes excepcionals de la ciutat i el port.

Tot just a l’entrada al jardí, on hi ha una petita esplanada amb bancs i una font, podem contemplar algunes plantes perennes, com la fabària (84) o la Dodonaea viscosa (85). La poca necessitat de reg d’algunes d’elles (com la D. viscosa) contrasta amb les plantes que es troben una mica més endavant (86) (barretera, jonc d’estores, herba de la moneda, Calamagrostis x acutifolia), adaptades a viure en entorns humits com les riberes i els aiguamolls.

Avançant pel camí i baixant les escales de pedra que hi ha a mà dreta s’arriba a l’espai que antigament havia ocupat el polvorí Álvarez de Castro i, més recentment, el Túnel del Terror del que havia estat el parc d’atraccions de Montjuïc. Del polvorí es conserva un mur d’un metre de gruix i uns set metres d’alçada que pertanyia a la façana principal i on actualment es pot veure un poema visual de Joan Brossa. L’espai acull jocs musicals (unes palanques musicals i un balancí-teclat) que formen part d'una col·lecció d’instruments i aparells sonors experimentals repartits al llarg del recorregut: coixins musicals, rodets musicals, telèfons de fusta...

La vegetació que es troba és principalment mediterrània: noguera (87), plàtans (88), barreteres (89), eulàlies (90), freixe de fulla petita (91), roure martinenc (92) i milfulles (93) se succeeixen al llarg del camí.

Una mica més endavant s’arriba a una esplanada que acull una escultura de bronze d'homenatge al pallasso que havia pertangut a l’antic parc d’atraccions (com les escultures de Carmen Amaya, Charles Chaplin i Joaquim Blume, al mateix jardí, però fora de l’itinerari) i una espècie que floreix durant tot l’hivern, la Phylica ericoides (94).

A la part final del recorregut es troben plantes d’orígens diversos: Pròxim Orient (palmera datilera (95)), Extrem Orient (zoisia (96), Persicaria amplexicaulis (97)), Europa (ullastre (98)) i Amèrica (xiprer de Lambert (99)).

El tram acaba a la porta del jardí que hi ha al carrer dels Tarongers, just al davant de la porta d’accés als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, punt d’inici del següent tram del recorregut.

Recomanacions: 

Calçat adequat per caminar i càmera fotogràfica. Roba de recanvi per a la mainada (per si es mullen o s’embruten jugant amb els jocs d'aigua).