Ajuntament de Barcelona

Hortes de Sant Bertran i escales de Forestier

Javascript is required to view this map.
Característiques
Durada mitjana: 
30 min
Distància: 
350 m
Horari: 
Tot el dia
Objectius: 
Descobrir una antiga zona d'hortes extramurs de la ciutat i l’enjardinament de Montjuïc de principis de segle XX.
Accessos: 
Carrer Vila i Vilà, a prop dels jardins de Walter Benjamin. També es pot accedir pel passeig de Montjuïc i fer el recorregut en sentit invers.
Destinataris: 
Tots els públics
Espais associats: 
Hortes de Sant Bertran, parc del Mirador del Poble-sec, passatge de les Bateries i escales de Forestier

El tram s’inicia a les Hortes de Sant Bertran, un jardí amb desnivells on la vegetació predominant és autòctona, amb presència tant d’arbres (alzina, pi pinyer) com d’arbustos (cirerer d’arboç, llentiscle, aladern) propis del bosc mediterrani.

El jardí està situat en una antiga zona d’hortes sorgida al voltant de l'ermita de Sant Bertran, de la qual va rebre el nom, la més important de les que hi havia a la muntanya de Montjuïc al s. XIV, que desaparegué el 1814 durant la Guerra del Francès (1808-1814).

Tot pujant s’arriba al parc del Mirador del Poble-sec, que es travessa pel lateral, format per terrasses i on es troben plantes enfiladisses cultivades amb finalitats ornamentals, com les glicines (Wisteria sinensis) i les passioneres blaves (Passiflora caerulea), ran de la pèrgola que hi ha a mà dreta, i on es poden contemplar arbres de fulla caduca, com la xicranda —amb una espectacular floració blava a final de primavera i principi d’estiu— i l’acàcia del Japó, de flors crema.

El recorregut segueix pel passatge de les Bateries fins a unes majestuoses escales dissenyades per l'enginyer paisatgista francès Jean-Claude Nicolas Forestier (1861-1930). La influència de Forestier en la jardineria barcelonina de principi de s. XX és cabdal, tant pel fet que alguns dels millors jardins barcelonins de l’època són obra seva (Laribal, Amargós...) com pel fet que, juntament amb el seu deixeble Nicolau Rubió i Tudurí (1891-1981), creà un nou estil de jardí, d’arrel mediterrània, inspirat en els antics jardins àrabs (terrasses, estanys...) i que aprofitava la vegetació existent. Les escales, concebudes per Forestier com a accés entre la secció marítima i Miramar per a l'Exposició Internacional (1929), han quedat amagades per la construcció de la ronda del Litoral, que actua de barrera entre Montjuïc i el mar.

Ja gairebé al final del recorregut, es troben alguns arbres caducifolis, com l’Erythrina falcata, ornamental i usada en jardineria urbana per la seva ombra i flors espectaculars, i la figuera, molt rústica i resistent i habitual en terrenys pedregosos. El tram acaba en una de les portes del jardí de Mossèn Costa i Llobera, punt d’inici del següent tram del recorregut.

Recomanacions: 

Roba còmoda i calçat adequat per caminar, binocles i càmera fotogràfica. A l’estiu, en les hores d’insolació, gorra i ulleres de sol.