Ajuntament de Barcelona

Robinia pseudoacacia

Porta de Montjuïc

  Nom català: 
  Robínia
  Nom castellà: 
  Robinia
  Nom anglès: 
  Black locust
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és poc preocupant.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabàcies
  Origen: 
  Est i centre dels Estats Units
  Hàbitat: 
  Prats plans amb terra sorrenc
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 15 a 20 m d’alçada, amb un tronc curt i una capçada d’una amplada de 4 a 8 m. L’escorça, molt clivellada de color marró grisenc, presenta espines a les branques joves.

  Les fulles, de 15 a 30 cm de longitud, són alternes i compostes, formades per diversos parells de folíols ovalats i un de terminal, que presenten un color verd de mitjà a intens a l’anvers i de clar a grisenc al revers.

  Les flors, molt oloroses i amb corol·la blanca amb taques grogues, s’agrupen en inflorescències penjants de 15 a 20 cm de llargada.

  Els fruits són llegums de color marró (castany quan són madurs), de 6 a 10 cm de longitud, amb les llavors, molt fosques, ben marcades a les valves.

  Època de floració: 
  Abril-juny
  Època de fructificació: 
  Principi de tardorPrincipi de tardor
  Usos i propietats: 

  Tot i que perd la fulla molt ràpidament, la robínia és un dels arbres més usats en jardineria municipal (en parcs, jardins i carrers) pel seu gran valor ornamental i la diversitat de les seves varietats (piramidals, arrodonides, de flors roses...) i per la seva resistència a la sequera. A Barcelona, per exemple, es troba abundosament en carrers i zones verdes.

  És també molt habitual als vorals i talussos de les carreteres, si bé les seves arrels violentes poden arribar a aixecar els paviments i els elements arquitectònics.

  La duresa i durabilitat de las seva fusta, fins a 125 anys, la fan molt adient per a la construcció d'elements que han d'estar a la intempèrie, com ara pèrgoles, pals de telèfon o embarcacions.

  Les flors tenen nombroses aplicacions medicinals i són comestibles.

  Història i curiositats: 

  El nom científic de la robínia, Robinia pseudoacacia, està format pel nom de gènere Robinia, dedicat al naturalista i jardiner francès Jean Robin (1550-1629), que introduí aquest arbre a Europa, i el terme llatí pseudoacacia, derivat del prefix pseudo-, "fals", i acacia, "acàcia".

  El 1601 Jean Robin, jardiner d'Enric IV, en rebé les llavors procedents del Canadà i el 1624 en plantà el primer plançó al Jardin des Plantes de París. Vers el 1636 fou introduït a Anglaterra i anà guanyant popularitat fins a esdevenir un arbre molt cultivat durant la primera meitat del s. XIX, quan l'obra El jardiner anglès (1829), de William Cobbett, promogué l'ús de la fusta de robínia com a material per a la construcció de vaixells.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.asturnatura.com

  http://www.rhs.org.uk