Ajuntament de Barcelona

Cupressus macrocarpa

Jardins de Joan Brossa

  Nom català: 
  Xiprer de Lambert
  Nom castellà: 
  Ciprés de Monterrey
  Nom anglès: 
  Monterey cypress
  Sinònims botànics: 
  Callitropsis macrocarpa
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és vulnerable.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cupressàcies
  Origen: 
  Badia de Monterrey (Califòrnia, EUA)
  Hàbitat: 
  Zones costaneres
  Característiques: 

  Arbre perennifoli de 25 a 30 m d'alçada, amb tronc eixamplat a la base i de vegades dividit en dos, brancatge ascendent formant un angle de 45º amb el tronc i branquillons força gruixuts (d’1,5 a 2 mm de diàmetre). L’escorça, vermella, és molt clivellada i forma plaques de color marró grisenc.

  Les fulles, molt petites, són força gruixudes, de color verd fosc i en forma d’escata, amb l’àpex obtús. Quan es freguen desprenen una aroma cítrica.

  Els fruits són gàlbuls, cons, de 25 a 35 mm de diàmetre, de forma globosa i de color marró vermellós virant a marró grisenc a la maduresa, formats per 8 a 12 esquames. Es poden mantenir tancats a l’arbre diversos anys i maduren bianualment. Els cons contenen nombroses llavors d’ala estreta amb minúscules ampolles de reïna a la seva superfície.

  Època de floració: 
  Hivern-primavera
  Època de fructificació: 
  Hivern-primavera
  Usos i propietats: 

  La fusta és usada per artesans i constructors de bots, així com per ebenistes i interioristes, per la delicadesa de la seva coloració. La seva bona combustió la fa útil també com a llenya.

  Els vivers el cultiven amb finalitats ornamentals: alguens de les varietats són molt preuades per la coloració de les fulles, en alguns casos de tons daurats.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Cupressus macrocarpa, està format pel nom de gènere Cupressus, del llatí cupressus, “xiprer”, i el terme macrocarpa, “de fruit gros”, compost del prefix μακρο-, “gros”, i el mot καρπός, “fruit”.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk