Ajuntament de Barcelona

Platanus x hispanica

Jardins de Joan Brossa

  Nom català: 
  Plàtan
  Nom castellà: 
  Plátano
  Nom anglès: 
  London plane
  Sinònims botànics: 
  Platanus × acerifolia, Platanus × hybrida
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Platanàcies
  Origen: 
  Hortícola
  Hàbitat: 
  Terrenys frescos i profunds
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 20 a 40 m d’alçada amb el tronc recte i una capçada arrodonida i àmplia, de 6 a 12 m d'amplada. L'escorça és llisa i prima, amb escames de color groc verdós que es desprenen i formen un tronc d'especial bellesa.

  Les fulles, de 10 a 20 cm de llargada, són simples i palmades, amb 3 a 5 lòbuls desiguals, la nervadura marcada i els marges serrats. L'anvers, brillant i llis, és de color verd mitjà (ocre a la tardor) i el revers, lleugerament pubescent, verd més clar. El pecíol, de 5 a 8 cm de longitud, s'eixampla a la base.

  Les flors masculines i les femenines apareixen a la mateixa planta, si bé en branques diferents. Les femenines, petites i vermelloses, apareixen en raïms de 2 a 5 flors mentre que les masculines, de color porpra verdós, ho fan en grups de fins a 3 en aments cilíndrics penjants (de 5 a 10 cm de llargada). Tant les flors femenines com les masculines apareixen en grups de 2 o 3 boles compactes penjants.

  Els fruits són aquenis esfèrics de color groc verdós o marronós, envoltats a la base de pèls bruns, i apareixen en grups de dos o tres.

  Època de floració: 
  Abril-maig
  Època de fructificació: 
  Estiu-tardor
  Usos i propietats: 

  El plàtan és un dels arbres més comuns als parcs i carrers de l’àrea mediterrània, on és apreciat per l’ombra.

  La fusta, bon combustible, ha estat usada per fabricar estris de fusteria.

  L’escorça i les fulles tenen propietats astringents.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Platanus x hispanica, està format pel nom de gènere Platanus, derivat del grec πλατανοϛ, "plàtan", una x per indicar que es tracta d'un híbrid i el terme llatí hispanica, "hispànica, d'Hispània", al·lusiu a l'origen dels exemplars que proporcionaren el material per fer la primera descripció de l'espècie, el 1770.

  L'origen d'aquesta espècie seria una hibridació entre el P. orientalis (plàtan d'orient) i el P. occidentalis (plàtan d'Amèrica) que s'hauria produït al s. XVII a Espanya.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.asturnatura.com

  http://www.rhs.org.uk