Ajuntament de Barcelona

Dodonaea viscosa

Jardins de Joan Brossa

  Nom català: 
  Dodonea comuna
  Nom castellà: 
  Dodonea común
  Nom anglès: 
  Native hops
  Sinònims botànics: 
  Dodonaea eriocarpa, Dodonaea sandwicensis, Dodonaea stenocarpa, Dodonaea angustifolia
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Sapindàcies
  Origen: 
  Sud-Àfrica
  Hàbitat: 
  Zones tropicals, subtropicals i temperades
  Característiques: 

  Arbust perenne d’1 a 3  m d’altura, tot i que ocasionalment pot arribar fins als 9 m, amb branques de color òxid que secreten reïna. L’escorça és clivellada, de color gris fosc i es pot desprendre amb facilitat.

  Les fulles, de 4 a 7,5 cm de longitud i d’1 a 1,5 cm d’amplada, són simples, alternes i el·líptiques amb el marge sencer. Tant l’anvers com el revers secreten reïna, per la qual cosa sempre apareixen brillants.

  Les flors, menudes i de color groc a taronja vermellós, estan formades per quatre sèpals i no tenen pètals. Es presenten en denses panícules terminals o axil·lars de 2,5 cm.

  Els fruits, d’1,5 cm d’amplada, són càpsules arrodonides, amb ales (de 2 a 4) i de color vermell virant a marró quan maduren, que contenen una o dues petites llavors negres lenticulars.

  Època de floració: 
  Primavera-Estiu
  Època de fructificació: 
  Estiu-tardor
  Usos i propietats: 

  La Dondonaea viscosa té nombroses aplicacions: artesanals, medicinals (per les seves propietats hemostàtiques), pesticides, combustibles i ecològiques. La fusta era usada pels maorís per fer bastons i armes per la seva gran duresa i durabilitat (en maorí, l’arbust és anomenat akeake, “per sempre més”) i altres pobles l’han emprada per fer mànecs d’eines, en construccions rústiques o com a combustible, bé com a llenya, bé com a carbó.

  Un dels usos més coneguts és la reforestació de terrenys que pateixen erosió, com a cortina tallavent o com a restaurador de sòls.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Dondonaea viscosa, està format pel nom de gènere Dondonaea, dedicat al botànic flamenc Rembert Dodoens (Rembertus Dodonaeus, en forma llatinitzada) (1517-1585), i el terme llatí viscosa, "viscós".

  Més informació: 

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk