Ajuntament de Barcelona

Diospyros kaki

Jardins de Miramar i camí dels Cims

  Nom català: 
  Caquier
  Nom castellà: 
  Palosanto
  Nom anglès: 
  Chinese persimmon
  Sinònims botànics: 
  Diospyros chinensis
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Ebenàcies
  Origen: 
  Xina
  Hàbitat: 
  Climes subtropicals a temperats
  Característiques: 

  Arbre caduc de 8 a 10 m d’alçada, de capçada arrodonida i branques piloses de color bru o bru-vermellós.

  Les fulles, de 5 a 18 cm de longitud, són de forma variable (obovades, oblongoovades o el·lipticoovades) i acabades en una punta allargada. L’anvers és de color verd fosc i el revers, més clar i pubescent, prenent coloracions ataronjades a la tardor.

  Les flors, generalment formades per quatre pètals, són grogues i axil·lars, solitàries les femenines i agrupades en trios les masculines.

  Els fruits són baies globoses o ovoides, semblants a una poma o un tomàquet. La forma i el color són molt variables i depenen de la varietat: poden fer de 4 a 9 cm de diàmetre (tot i que també se’n troben de molt més menuts, d’1,5 cm) i el color pot anar del vermell ataronjat fosc al groc. Sovint el calze es manté enganxat al fruit després de la collita, però quan madura esdevé fàcil de separar.

  Època de floració: 
  Maig-juny
  Època de fructificació: 
  Octubre-novembre
  Usos i propietats: 

  El fruit del caquier, el caqui, és una baia comestible de gust molt dolç amb un lleuger regust aspre que s’usa per al consum humà, tant com a fruita fresca com en l’elaboració de plats diversos.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Diospyros kaki, està format pel nom de gènere Diospyros, creat a partir dels mots grecs διός, "déu", i πυρός, "gra", i que fou originalment aplicat al caquier bord (Diospyros lotus), i pel terme japonès kaki, "caqui".

  El caquier comencà a cultivar-se al segle VIII al Japó i la Xina i no arribà als paisos occidentals fins al s. XIX: a principi del segle als Estats Units i vers el 1870 a França, Espanya i itàlia.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk