Ajuntament de Barcelona

Tamarix africana

Jardins de Miramar i camí dels Cims

  Nom català: 
  Tamariu
  Nom castellà: 
  Tamariz
  Nom anglès: 
  African tamarisk
  Sinònims botànics: 
  Tamarix dalmatica
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és poc preocupant.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Tamaricàcies
  Origen: 
  Europa occidental
  Hàbitat: 
  Torrents i rieres, tot i que s'adapten a llocs salabrosos a prop de la mar
  Característiques: 

  Arbust, ocasionalment arbre, caduc de 3 a 4 m d’alçada, tot i que pot arribar fins als 6 m, amb branques llargues i flexibles poc penjants, de color bru vermellós o porpres, llises i lleugerament brillants. L’escorça és bruna i clivellada.

  Les fulles, molt petites (d’1,5 a 4 mm) i amb forma d’escama, són senceres i ovades acabades amb punta, abraçant les inflorescències i recordant el conjunt l’aspecte d’un xiprer.

  Les flors, minúscules i blanques o de color rosa pàl·lid, es presenten en raïms cilíndrics molt densos de 3 a 6 cm de longitud.

  Els fruits són càpsules amb tres valves que contenen nombroses llavors amb un papus (estructura que els permet disseminar-se amb el vent) plomós.

  Època de floració: 
  Març-maig
  Època de fructificació: 
  Octubre
  Usos i propietats: 

  La fusta del tamariu és molt apreciada com a combustible i per fixar dunes i marges de riu. Les branques, molt flexibles, eren usades tradicionalment per fer les maromes de les sínies.

  És molt emprat en jardineria en zones del litoral mediterrani per les seves bellesa i resistència a la sequera i la salinitat.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Tamarix africana, deriva del nom de gènere Tamarix, del llatí tamarix, antic nom romà de la planta, d'etimologia dubtosa (potser del riu Tamaris de la Tarraconense), i del terme llatí africana, "africana".

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001