Ajuntament de Barcelona

Phymosia umbellata

Jardins de Miramar i camí dels Cims

  Nom català: 
  Fimòsia
  Nom castellà: 
  Fimosia
  Nom anglès: 
  Mexican bush mallow
  Sinònims botànics: 
  Malva umbellata, Sphaeralcea umbellata, Sphaeroma umbellatum
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Malvàcies
  Origen: 
  Mèxic
  Hàbitat: 
  Boscos perennifolis humits i boscos caducifolis
  Característiques: 

  Arbust perenne de 60 cm a 2,5 m d’alçada, tot i que pot arribar als 6 m, robust i amb poca ramificació, amb les tiges tomentoses (cobertes de pèls que formen com una borra).

  Les fulles, alternes i grosses (de 6 a 15 cm de llargada), són palmades i tenen un pecíol llarg. L’anvers és verd i el revers té una textura rugosa i nervadura prominent. 

  Les flors es presenten umbel·les axil·lars formades per fins a 4 flors (generalment, 3) i un llarg peduncle. El calze és acampanat i té 5 lòbuls ovats i punxeguts. La corol·la, de fins a 4 cm, també és acampanada i està formada per pètals de 2 a 3,5 cm de longitud, en forma de cor invertit, de color violeta, escarlata o porpra amb la base de color blanc.

  Els fruits, de 2 a 2,5 cm de diàmetre, es desmunten a la maduresa i els petits fruits que en surten s’obren en dues valves que contenen llavors arronyonades d’uns 3 mm de longitud.

  Època de floració: 
  Primavera-tardor
  Època de fructificació: 
  Seguint la floració
  Usos i propietats: 

  La fimòsia és usada en jardineria amb finalitats ornamentals, tant pel fullatge com per les flors.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Phymosia umbellata, està format pel nom de gènere Phymosia, derivat del mot grec φύμα, “tubercle”, i el terme llatí umbellata, “en umbel·la”.

  La planta va ser descrita per primera vegada pel botànic i naturalista valencià Antoni Josep Cavanilles i Palop (1745-1804) amb el nom científic Malva umbellata.

  A Barcelona se'n troben pocs exemplars.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001