Ajuntament de Barcelona

Cestrum nocturnum

Jardins de Miramar i camí dels Cims

  Nom català: 
  Llessamí de nit, cèstrum d'olor
  Nom castellà: 
  Dama de noche
  Nom anglès: 
  Lady of the night
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Solanàcies
  Origen: 
  Antilles
  Hàbitat: 
  Sòls ben drenats en àrees subtropicals
  Característiques: 

  Arbust perenne de 2 a 3 m d’alçada, llenyós i amb les tiges joves lleugerament piloses.

  Les fulles, simples i alternes, són de forma ovalada a lanceolada (de 6 a 15 cm de llargada i de 2 a 4,5 cm d’amplada), amb la base cuneïforme o arrodonida i l’àpex agut. Són de color verd clar, amb el nervi central lleugerament pubescent al revers.

  Les flors, molt fragants durant la nit però poc vistoses, tenen una corol·la blanca grogosa o blanca verdosa, de 1,5 a 2 cm de longitud, i calze acampanat o en forma de cúpula, de 2 a 3 mm de llargada. Es presenten en raïms penjants curts (de 7 a 10 cm de longitud) de moltes flors, axil·lars o terminals.

  Els fruits són baies globoses blanques, de 7 a 10 mm de diàmetre, que contenen llavors prismàtiques d’uns 3 a 6 mm de llargada. Són molt verinoses.

  Època de floració: 
  Finals de primavera-estiu
  Època de fructificació: 
  Setembre-gener
  Usos i propietats: 

  L'aroma nocturna de les flors fa que la planta sigui molt popular en jardineria.

  És un arbre rústic que no suporta el fred ni les gelades ocasionals.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Cestrum nocturnum, està format pel nom de gènere Cestrum, del grec κεστρον, nom d’una planta, o del també grec κεστρος, “petit burell”, en referència a la forma de les fulles, i el terme llatí nocturnum, “nocturn”, al·lusiu als hàbits nocturns de les flors.

  El 1943 l’actriu i cantant sinojaponesa Lǐ Xīanglán (coneguda com a Yoshiko Ōtaka al Japó i com a Shirley Yamaguchi als Estats Units) va estrenar la cançó Yè lái xiāng (El llessamí de nit), que esdevingué molt popular entre el públic xinès i que ha estat versionada per nombrosos cantants.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001