Ajuntament de Barcelona

Bauhinia forticata

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Pota de vaca
  Nom castellà: 
  Pata de vaca
  Nom anglès: 
  Cow's foot
  Sinònims botànics: 
  Bauhinia candicans, Bauhinia aculeata, Bauhinia brasiliensis
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabàcies
  Origen: 
  Brasil i Perú
  Hàbitat: 
  Marges de rius i rierols
  Característiques: 

  Arbre caduc espinós de 3 a 8 m d’alçada.

  Les fulles, simples i ovades, fan de 8 a 12 cm de longitud i amb l'àpex fes en dos lòbuls aguts o subaguts que li donen una forma molt característica, semblant a les peülles de les vaques.

  Les flors, semblants a una orquídia, apareixen en raïms axil·lars en grups de dos o tres. Els cinc pètals, blancs i de 5 a 10 cm de llargada, són de forma variable, variant de linears a oblongs. Els botons florals estan recoberts per una capa fina de color ocre.

  Els fruits són llegums coriacis o llenyosos dehiscents (s’obren espontàniament per deixar anar les llavors), de fins a 15 cm de longitud i de color castany clar. Aquest llegum, aplanat i recte, conté poques llavors, també aplanades.

  Època de floració: 
  Juny-agost
  Època de fructificació: 
  Tardor
  Usos i propietats: 

  La fusta de la pota de vaca, coneguda popularment com a falsa caoba, s’usa en fusteria. Aquest no és, però, l’ús més difós de la planta, que és molt coneguda per les seves propietats medicinals.

  És molt preuat com a arbre ornamental, tant pel port com pel fullatge especial i les flors, molt espectaculars i que recorden les de les orquídies.

  Viu bé en climes temperats i sense restriccions d'aigua en el sòl.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Bauhinia forticata, està format pel nom de gènere Bauhinia, dedicat als botànics suïssos Jean (1541-1613) i Gaspard Bauhin (1560-1624), i el terme llatí forticata, “forcada, en forma de tisora”, probablement en al·lusió als pètals de la flor.

  A Barcelona és poc abundant.