Ajuntament de Barcelona

Xanthorrhoea glauca 'Bedford'

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Arbre gespa
  Nom castellà: 
  Árbol hierba
  Nom anglès: 
  Blackboy
  Sinònims botànics: 
  Xanthorrhoea australis
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Xantorreàcies
  Origen: 
  Nova Gal·les del Sud i Queensland (Austràlia)
  Hàbitat: 
  Sòls ben drenats en turons rocosos de zones costaneres àrides i càlides
  Característiques: 

  Arbust perenne de fins a 5 m d’alçada, amb un tronc gruixut, de vegades ramificat, fosc i fibrós rematat amb un dens plomall de fulles més o menys esfèric.

  Les fulles, de 50 cm a 1 m de llargada (per només 0,5 cm d’amplada) i punxegudes, són glauques o verd grisenques i d’aspecte herbaci.

  Les flors, blanques o de color crema i molt petites, apareixen en escaps cilíndrics (tiges sense fulles que porten les flors a l’extrem) de fins a 3 m de llargada i uns 4,5 cm de gruix.

  Els fruits són càpsules que contenen unes quantes llavors negres i dures.

  Època de floració: 
  Primavera
  Època de fructificació: 
  Estiu
  Usos i propietats: 

  L’arbre gespa té moltes aplicacions pràctiques que han estat aprofitades abundosament pels aborígens australians, des de l’alimentació i la gastronomia fins a les arts, passant per la caça. La base de les fulles i els brots crus eren consumits i dels escaps florits posats en remull i el nèctar de les flors se n’obtenia una beguda dolça. Les vares llenyoses s’usaven per encendre el foc i fer llances per pescar, mànecs de llances i altres objectes, com ara didjeridús, mentre que les fulles dures servien de ganivets i la reïna, molt apreciada com a adhesiu, també tenia aplicacions com a vernís. És destacable l’ús que en feien de les flors com a brúixola, ja que les flors de les bandes més assolellades i càlides (a Austràlia, la banda nord) solen obrir-se abans que les de la banda obaga.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Xanthorrhoea glauca, està format pel nom de gènere Xanthorrhoea, derivat dels mots grecs ξάνθος, “groc”, i ῥέω, “fluir”, al·lusiu a la reïna que se n’obté, i el terme llatí glauca, “glauca”, referent a la coloració de les fulles.

  El nom anglès popular black boy o blackboy, “noi negre”, al·ludeix a la semblança d’aquesta planta amb un noi aborigen australià brandant una llança. Aquest terme, però, és vist com a ofensiu o racista, per la qual cosa està sent abandonat en favor de grasstree, “arbre d’herba”.