Ajuntament de Barcelona

Cereus forbesii

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom castellà: 
  Ucle
  Nom anglès: 
  Orange apple cactus
  Sinònims botànics: 
  Cereus validus, Piptanthocereus forbesii
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  Argentina i est de Bolívia
  Hàbitat: 
  Sòls sorrencs i ben drenats en planes i muntanyes
  Característiques: 

  Planta perenne carnosa de forma columnar cilíndrica, de fins a 4 m d’altura, de color glauc i ramificada, amb tiges llargues i dretes.

  Les tiges, de 12 cm de diàmetre, tenen de 4 a 8 costelles amb arèoles (el lloc on apareixen les espines) i presenten depressions a intervals regulars que els donen l’aspecte de tiges articulades. Les espines són de color castany.

  Les flors, molt grosses (de 20 a 25 cm de diàmetre) i solitàries, són de color blanc rosat i tenen forma d’embut llarg. S’obren al capvespre i a la nit i es tanquen durant les hores d’insolació.

  El fruit, ovoide i de 4,5 a 10 cm de longitud, té una superfície llisa i de color vermell ataronjat a violàcia, amb polpa porpra comestible i llavors negres.

  Època de floració: 
  Primavera-estiu
  Època de fructificació: 
  Estiu
  Usos i propietats: 

  El principal ús en jardineria, com a planta ornamental, tot i que a l’Argentina, zona d’origen, els fruits, comestibles, s’utilitzen per elaborar aiguardent.

  Història i curiositats: 

  El nom científic Cereus forbesii està format pel nom de gènere Cereus, del llatí cereus, “espelma (de cera), torxa (de cera)”, en al·lusió a la forma de les tiges, i el neologisme llatí forbesii, “de Forbes”, dedicat al botànic estatunidenc Charles Noyes Forbes (1883-1920).