Ajuntament de Barcelona

Cylindropuntia tunicata

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom castellà: 
  Abrojo
  Sinònims botànics: 
  Cactus tunicatus, Opuntia tunicata, Opuntia puelchana
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  De Texas al nord de Xile
  Hàbitat: 
  Sòls molt pobres en zones desèrtiques
  Característiques: 

  Planta suculenta perenne arrodonida de talla mitjana (fins a 60 cm) i groguenca, amb tija cilíndrica verda recoberta completament d’espines rígides i molt dures. Aquestes espines, de 2 a 3 cm de longitud, tenen una funda papiràcia blanca i una forma d’ham que fa que siguin molt difícil d’extreure dels cossos on es claven.

  El fruit és globós i de color vermell.

  Les flors poden ser de color groc, groc-verdós i fins i tot vermell porpre i el color pot variar en funcio del grau de  maduració de la planta.

  Època de floració: 
  Primavera
  Usos i propietats: 

  En algunes àrees d'Amèrica, és usat per formar tanques que protegeixin de les bèsties salvatges.

  Història i curiositats: 

  El nom científic, Cylindropuntia tunicata, està format pel nom de gènere Cylindropuntia, derivat del llatí cylindrus, “cilindre”, i Opuntia, gènere del qual se separà, i el terme llatí tunicata, “amb túnica”, al·lusiu a la túnica que recobreix les espines.

  Les espines, molt dures i capaces de travessar roba i fins i tot la sola de les botes de muntanya, són molt perilloses. Quan es claven sota la pell són molt doloroses, perquè la funda que les recobreix, irritant, es desprèn i queda dins la carn. La forma d’ham en dificulta molt l’extracció, que és molt dolorosa. Aquesta perillositat li ha valgut el nom quítxua d’atoq-waqachi, “que fa plorar la guineu”, i va fer que els nadius nord-americans l’usessin com a arma contra les tropes de cavalleria invasores, a les quals emboscaven en congostos estrets i llançaven trossos de planta ajudats de pals llargs.

  En determinats hàbitats es pot considerar una planta invasora.