Ajuntament de Barcelona

Butia capitata

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Bútia
  Nom castellà: 
  Palmera de la jalea
  Nom anglès: 
  Jelly palm
  Sinònims botànics: 
  Coccos capitata
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Arecàcies
  Origen: 
  Brasil, Uruguai i nord de l'Argentina
  Hàbitat: 
  Terrenys ben drenats en zones càlides
  Característiques: 

  Palmera de 5 o 6 m d’alçada, tot i que no és inusual que arribi fins als 8 m, amb estípit (tronc sense branques acabat en un plomall de fulles) de 50 a 60 cm de diàmetre.

  Les fulles són palmes pinnades, de fins a 2,5 m de longitud, gràcils i molt arquejades, que en caure deixen a l’estípit unes beines molt característiques. Els folíols, glaucs, són rígids però flexibles i s’insereixen al raquis en un mateix pla però formant una V. El pecíol, d’uns 60 cm, té espines als marges i fibres a la base.

  Les flors, grogues o vermelloses, es presenten en grups de tres i en inflorescències de 50 a 70 cm de longitud (ocasionalment poden arribar a 1,3 m) que neixen de les fulles inferiors.

  Els fruits, drupes esfèriques o allargades, d’uns 2,5 cm de diàmetre, de color groc o ataronjat fins a vermell, es presenten en raïms. La polpa, sucosa i abundosa, recobreix les llavors, rodones i de color bru.

  Època de floració: 
  Finals de primavera
  Època de fructificació: 
  Tardor
  Usos i propietats: 

  Els dàtils de la bútia, comestibles, s’empren generalment per elaborar melmelades i confitures, licors, dolços i salses agredolces. De les llavors se n’obté un oli també comestible. S'usa en jardineria per la seva rusticitat i la bellesa de les fulles, de tons blavosos.

  Història i curiositats: 

  El nom científic Butia capitata està format pel nom de gènere Butia, procedent del tupí butiá, “fruit de fer vinagre”, amb què es denominava aquesta palmera (paraula que ha passat al portuguès), i pel terme llatí capitata, “amb cap”, al·lusiu a la densitat de la capçada.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  CAÑIZO, José Antonio del. Palmeras. Madrid: Mundi-Prensa, 2002

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996 

  http://www.palmsociety.org

  http://www.rhs.org.uk