Ajuntament de Barcelona

Butia capitata

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

    Nom català: 
    Bútia
    Nom castellà: 
    Palmera de la jalea
    Nom anglès: 
    Jelly palm
    Sinònims botànics: 
    Coccos capitata
    Característiques de l'espècie
    Família: 
    Arecàcies
    Origen: 
    Brasil, Uruguai i nord de l'Argentina
    Hàbitat: 
    Terrenys ben drenats en zones càlides
    Característiques: 

    Palmera de 5 o 6 m d’alçada, tot i que no és inusual que arribi fins als 8 m, amb estípit (tronc sense branques acabat en un plomall de fulles) de 50 a 60 cm de diàmetre.

    Les fulles són palmes pinnades, de fins a 2,5 m de longitud, gràcils i molt arquejades, que en caure deixen a l’estípit unes beines molt característiques. Els folíols, glaucs, són rígids però flexibles i s’insereixen al raquis en un mateix pla però formant una V. El pecíol, d’uns 60 cm, té espines als marges i fibres a la base.

    Les flors, grogues o vermelloses, es presenten en grups de tres i en inflorescències de 50 a 70 cm de longitud (ocasionalment poden arribar a 1,3 m) que neixen de les fulles inferiors.

    Els fruits, drupes esfèriques o allargades, d’uns 2,5 cm de diàmetre, de color groc o ataronjat fins a vermell, es presenten en raïms. La polpa, sucosa i abundosa, recobreix les llavors, rodones i de color bru.

    Època de floració: 
    Finals de primavera
    Època de fructificació: 
    Tardor
    Usos i propietats: 

    Els dàtils de la bútia, comestibles, s’empren generalment per elaborar melmelades i confitures, licors, dolços i salses agredolces. De les llavors se n’obté un oli també comestible. S'usa en jardineria per la seva rusticitat i la bellesa de les fulles, de tons blavosos.

    Història i curiositats: 

    El nom científic Butia capitata està format pel nom de gènere Butia, procedent del tupí butiá, “fruit de fer vinagre”, amb què es denominava aquesta palmera (paraula que ha passat al portuguès), i pel terme llatí capitata, “amb cap”, al·lusiu a la densitat de la capçada.

    Més informació: 

    LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

    CAÑIZO, José Antonio del. Palmeras. Madrid: Mundi-Prensa, 2002

    THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996 

    http://www.palmsociety.org

    http://www.rhs.org.uk