Ajuntament de Barcelona

Ficus rubiginosa

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Ficus rubiginós
  Nom castellà: 
  Higuera de Port Jackson
  Nom anglès: 
  Littleleaf fig
  Sinònims botànics: 
  Ficus obliqua var. petiolaris, Ficus platypoda var. petiolaris
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Moràcies
  Origen: 
  Austràlia
  Hàbitat: 
  Boscos plujosos, barrancs i turons rocosos
  Característiques: 

  Arbre perennifoli de 8 a 10 m d’alçada, tot i que ocasionalment pot arribar als 30 m, amb un tronc recte, curt i gruixut i una capçada arrodonida i molt compacta, de color fosc. L’escorça és ranurada i de color grisenc. Quan la humitat ambiental és molt alta, el tronc pot presentar arrels aèries.

  Les fulles, de 7 a 15 cm de longitud i 6 cm d’amplada, són alternes, de textura coriàcia i amb un pecíol d’1 a 2,5 cm de llargada, recobert de toment (pèls que formen una espècie de borra). Són de forma ovalada, amb la base i l’àpex arrodonits, i tenen l’anvers verd fosc i glabre (sense pèl), excepte les fulles joves, i el revers vermellós i amb una densa pubescència.

  Els fruits, coberts també per una pubescència vermellosa, són siconis (receptacles carnosos que guarden els autèntics fruits) globosos, d’1,5 cm de diàmetre, i de color verd grogós que es converteix en vermell amb la maduració. Són de tipus axil·lar i apareixen en parelles.

  Època de floració: 
  Estiu
  Època de fructificació: 
  Estiu
  Usos i propietats: 

  Aquest tipus d'arbre és molt habitual com a arbre ornamental i com a arbre d’ombra en parcs públics, places i carrers en zones càlides (és bastant freqüent en ciutats del sud peninsular).

  Història i curiositats: 

  El nom científic d’aquest arbre, Ficus rubiginosa, està format pel nom de gènere Ficus, del llatí ficus, “figa”, i el terme rubiginosa, “del color del rovell”, derivat de robigo, “rovell”, al·ludint el color del revers de les fulles.

  Va ser descrit per primera vegada pel botànic francès René Desfontaines (1750-1833).

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk