Ajuntament de Barcelona

Pachycereus marginatus

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom castellà: 
  Chilayo
  Nom anglès: 
  Mexican fence post cactus
  Sinònims botànics: 
  Cereus marginatus, Lemaireocereus marginatus, Marginatocereus marginatus, Stenocereus marginatus, Cereus gemmatus
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  Mèxic central
  Hàbitat: 
  Terrenys semidestèrtics
  Característiques: 

  Planta carnosa de forma columnar, de fins a 8 m d’altura, ramificada des de la base i de color verd. Les tiges, de 8 a 30 cm de diàmetre, tenen de 4 a 7 costelles prominents i amples, amb l’aresta prima i arèoles (el lloc on apareixen les espines) grosses i allargades, amb poca separació entre les unes i les altres i confluents, recobertes per llanositat grisenca clar.  Les espines radials, de 5 a 9, són curtes (de 2 a 4 mm) i vermelloses, mentre que les centrals, d’1 a 3, són grogoses o grisenques i més llargues (d’1 a 1,5 cm).

  Les flors, còniques, de color taronja i vermell i de 3 a 5 cm de llargada, apareixen en grups de dos a les arèoles.

  El fruit, globós i d’uns 4 cm de diàmetre, és força sec, amb una coloració que varia del groc al vermell i està recobert d’espines i llanositat. L’interior conté nombroses llavors negres.

  Època de floració: 
  Primavera-estiu
  Història i curiositats: 

  El nom científic Pachycereus marginatus està format pel nom de gènere Pachycereus, del grec παχύς, “espès, gras”, i el llatí cereus, “espelma (de cera), torxa (de cera)”, en al·lusió a la forma de les tiges, i el terme llatí marginatus, “amb marge”, al·lusiu a les arestes marcades per la presència d’arèoles molt properes i confluents.