Ajuntament de Barcelona

Syagrus romanzoffiana

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom castellà: 
  Pindó
  Nom anglès: 
  Queen palm
  Sinònims botànics: 
  Calappa romanzoffiana, Cocos australis, Cocos datil, Cocos romanzoffiana, Cocos plumosa, Cocos geriba, Cocos acrocomioides, Cocos botryophora, Cocos martiana, Calappa datil, Calappa martiana, Calappa plumosa, Cocos arechavaletana, Arecastrum romanzoffianum
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Arecàcies
  Origen: 
  Sud del Brasil, Paraguai, Bolívia, Uruguai i nord-est d'Argentina
  Hàbitat: 
  Boscos humits de vegetació alta en climes tropicals i subtropicals
  Característiques: 

  Palmera de 10 a 12 m d’alçada, tot i que no és inusual que puguin arribar fins als 25 m, amb estípit (tronc sense branques acabat en un ram de fulles) llis, de vegades amb eixamplaments a diferents alçades, amb un diàmetre de 30 a 60 cm a la base, de color gris.

  Les fulles són palmes alternes pinnades, de 2 a 4 m de longitud. Estan formades per nombrosos folíols lanceolats de fins a 1 m de llarg que s’insereixen al raquis en diferents rengles i agrupaments, la qual cosa dóna a la fulla un aspecte plomós.

  Les flors, blanques o grogues i monoiques (diferenciades per sexe), es presenten en inflorescències molt ramificades i llargues (d’1,5 a 2 m de longitud), amb flors únicament masculines o femenines, que apareixen entre dues fulles i que estan protegides per una espata llenyosa i estriada.

  El fruit és una drupa de forma globosa, semblant a una oliva, d’1 a 2 cm de diàmetre, de color verd mentre és immadur i de color groc ataronjat quan és madur, que apareix en raïms densos. Té la polpa densa i molt fibrosa i una única llavor de color castany.

  Època de floració: 
  Estiu
  Època de fructificació: 
  Finals d'estiu-principi de tardor
  Usos i propietats: 

  El fruit s’usa per alimentar el bestiar.

  De creixement ràpid i resistent a la salinitat, actualment s'usa molt per substituir altres palmeres com la Phoenix canariensis, ja que és resistent a la plaga del morrut de les palmeres.

  Història i curiositats: 

  Originalment, aquesta palmera fou classificada al gènere Cocos, posteriorment moguda al gènere Arecastrum i finalment assignada al gènere Syagrus en què es classifica actualment.

  L’espècie està dedicada al comte Nicolau Romanzoff (1750-1826), estadista, diplomàtic i ministre d'Afers Estrangers rus que finançà diverses expedicions.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  CAÑIZO, José Antonio del. Palmeras. Madrid: Mundi-Prensa, 2002

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996 

  http://www.palmsociety.org

  http://www.rhs.org.uk