Ajuntament de Barcelona

Echinocactus grusonii

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Seient de sogra
  Nom castellà: 
  Asiento de la suegra
  Nom anglès: 
  Golden barrel cactus
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és en perill greu.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  Centre de Mèxic (des de San Luis de Potosí fins a l'estat d'Hidalgo)
  Hàbitat: 
  Terrenys semidesèrtics, entre roques volcàniques a uns 1.400 m d’altitud
  Característiques: 

  Planta carnosa, de forma gairebé esfèrica (amb la part superior aplanada) amb un diàmetre de 60 cm a 1 m, de color verd brillant i llanositat groga. Té entre 21 i 37 costelles rectes, prominents i primes, amb arèoles (el lloc on apareixen les espines) grosses, recobertes per llanositat de color variant segons l’edat de la planta (groga a la joventut, posteriorment blanquinosa i finalment grisenca) i separades d’1 a 2 cm les unes de les altres.

  Les espines radials, en grups de 8 a 10, fan més de 3 cm de llargada, mentre que les centrals, en grups de 3 a 5, fan uns 5 cm. Tant les radials com les centrals són fortes, estriades i rectes, si bé les centrals poden estar lleugerament corbades cap avall.

  Les flors (de 4 a 7 cm de llargada i 5 cm de diàmetre) apareixen a les arèoles superiors dels exemplars adults entre la llanositat i duren 3 dies. Els pètals externs són grogosos per dins i castanys per fora i els interns, grogosos i brillants.

  Època de floració: 
  Estiu
  Usos i propietats: 

  La seva forma espectacular quan arriba a la maduresa el fa molt preuat com a planta ornamental aïllada o en grups en jardins de zones càlides.

  Història i curiositats: 

  El nom científic Echinocactus grusonii està format pel nom de gènere Echinocactus, derivat dels mots grecs εχινος, “eriçó”, i κάκτος, “card espinós” i, posteriorment, “cactus”, “cactus semblant a un eriçó”, i el terme grusonii, procedent del cognom del cactòleg alemany Hermann Gruson (1821-1895).

  Més informació: 

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996 

  http://www.asac.cat

  http://www.suculentas.es

  http://www.plantascrasas.com

  http://www.succulent-plant.com

  http://www.rhs.org.uk