Ajuntament de Barcelona

Echinopsis spachiana

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom castellà: 
  Antorcha dorada
  Nom anglès: 
  Golden torch
  Sinònims botànics: 
  Cereus spachianus, Trichocereus spachianus, Echinocereus spachianus, Cereus santiaguensis, Trichocereus santiaguensis, Echinopsis santiaguensis
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  Argentina i Bolívia
  Hàbitat: 
  Terres argilosos
  Característiques: 

  Planta ramificada des de la base amb nombroses branques ascendents columnars, de fins a 2 m d’alçada i de 5 a 6 cm de diàmetres, cobertes d’espines, de color verd clar o verd llima, tot i que en les plantes més velles la base sol estar descolorida. Té de 10 a 15 costelles baixes i arrodonides amb grans arèoles (lloc on s’agrupen les espines) groguenques que amb l’edat es tornen grises i separades fins a 1 cm les unes de les altres. Les espines centrals (amb un màxim de tres i de 0,8 a 2 cm de llargada) són de color groguenc al tonc i rogenc a la punta i les radials (de 8 a 10, de la mateixa mida), de color daurat; amb el temps, les espines es tornen de color blanc.

  Les flors, situades a prop de la punta de les tiges, són molt grosses (de 18 a 20 cm de llargada amb un diàmetre de fins a 15 cm) i vistoses, amb pètals blancs i un tub verd amb nombroses esquames recobert d’una mena de llana negra. Són d’hàbit nocturn (s’obren de nit), inodores i de vida breu, no més enllà de 24 hores un cop han florit.

  El fruit, amb llavors de color negre brillant, és de mida mitjana, de color variant de verd a vermell i recobert per una mena de llana negra.

  Època de floració: 
  Finals de primavera
  Usos i propietats: 

  En alguns països tropicals, aquest cactus, un cop dessecat, s’usa en la indústria alimentària.

  Història i curiositats: 

  El nom científic Echinopsis spachiana està format per Echinopsis, derivat dels mots grecs εχινος, “eriçó”, i οφις, “aparença”, “semblant a un eriçó”, i spachiana, terme donat en honor al botànic alsacià Édouard Spach (1801-1879).