Ajuntament de Barcelona

Opuntia ficus-indica

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Figuera de moro
  Nom castellà: 
  Chumbera
  Nom anglès: 
  Indian fig
  Sinònims botànics: 
  Cactus ficus-indica, Cactus opuntia
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Cactàcies
  Origen: 
  Mèxic
  Hàbitat: 
  Vores de camins, garrigues i penya-segats
  Característiques: 

  Planta robusta, erecta (de fins a 6 m d’alçada) i espinosa, formada per tiges aplanades en forma d’artells (que es poden separar espontàniament de la resta per la part més constreta) ovalats de color verd mitjà. Aquests artells grossos (de 30 a 50 cm de longitud) tenen les arèoles (lloc on s’agrupen les espines) prominents, amb nombrosos gloquidis (pèls rígids) caducs de color marronós, llargs i durs, i de 3 a 6 espines divergents blanques, curtes i amb aspecte pilós.

  Les flors, en forma de corona, són molt grosses (de 7 a 8 cm de diàmetre) i vistoses, de color que va del groc al vermell. Apareixen un cop l’any a les arèoles de les vores dels artells.

  El fruit és una baia carnosa, amb una pell molt gruixuda i espinosa i polpa amb nombroses llavors. Les espines, molt fines, són molt rígides quan el fruit és verd i es van tornant febles i fàcils de desprendre a mesura que madura. El fruit madur, de color groc ataronjat a vermell, segons les varietats, té forma ovalada (de 5,5 a 7 cm de diàmetre i de 5 a 11 cm de llargada) i un pes molt variable, que pot anar dels 40 g als 220 g.

  Època de floració: 
  Maig-juliol
  Època de fructificació: 
  Juny-agost
  Usos i propietats: 

  Els fruits de la figuera de moro es consumeixen com a fruita (fresca, en confitures i melmelades, en suc i seca) i s’utilitzen per preparar licors. A Mèxic, els artells joves (nopales) es consumeixen com a verdura, confitats, salats i com a ingredient d’amanides i salses per a carn.

  A banda del consum com a aliment, la figuera de moro té aplicacions en la indústria cosmètica, en medicina i com a planta ornamental.

  Tradicionalment, la figuera de moro s'havia cultivat per les seves aplicacions i propietats, però actualment està asilvestrada.

  Història i curiositats: 

  El nom científic de la figuera de moro, Opuntia ficus-indica, deriva del llatí opūntia, “opúncia, d’Opus”, antiga ciutat grega, i ficus-indica, “figuera de l’Índia”, de ficus, “figuera”, i indica, “índia, de l’Índia”.

  Als jardins Pinya de Rosa de Blanes (la Selva) es poden veure unes 600 espècies.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  http://www.asac.cat

  http://www.suculentas.es

  http://www.plantascrasas.com

  http://www.succulent-plant.com