Ajuntament de Barcelona

Agave salmiana var. ferox

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Faraona
  Nom castellà: 
  Maguey, maguey manso
  Sinònims botànics: 
  Agave ferox
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Agavàcies
  Origen: 
  Mèxic
  Hàbitat: 
  Llocs assolellats i càlids en terres baixes de zones àrides i semidesèrtiques
  Característiques: 

  Planta suculenta de fins a 1,5 m d’alçada, sense tija i amb una roseta formada per 20 a 30 grans fulles (d’1 a 2 m de longitud i fins a 35 cm d’amplada) de color verd fosc o grisenc.

  Les fulles, acanalades i doblegades cap a l’àpex, tenen el marge ondulat i cobert d’agullons negres de 3 cm  amb forma de ganxo i una espina terminal rígida i llarga (de fins a 10 cm de llargada), de color marró fosc virant a gris amb el pas del temps.

  Les flors, de color groc tenyit de vermell quan són poncelles, es presenten en inflorescències de 6 a 10 m d’alçada amb nombroses ramificacions (de 15 a 20).

  Època de floració: 
  Juliol-agost
  Usos i propietats: 

  La faraona té tres aplicacions principals: en l’elaboració de fibres tèxtils, en la producció de begudes alcohòliques com el tequila i com a planta ornamental. A Mèxic, l’elaboració de fibres tèxtils es remunta a l’època precolombina, quan eren usades per fabricar vestits per al poble, ja que els nobles solien usar vestits de cotó.

  És molt resistent a la sequera i viu en ambients àrids

  Història i curiositats: 

  El nom científic Agave salmiana està format pel nom de gènere Agave, dedicat al personatge mitològic d’Agave, filla de Cadme, rei de Tebes, i d’Harmonia, i el terme salmiana, al·lusiu a Joseph de Salm-Reifferscheid-Dyck (1773-1861), botànic i autor d’un llibre sobre les plantes suculentes. El terme ferox, amb què es diferencia aquesta varietat, procedeix del llatí ferox, “ferotge”, al·lusiu a les puntes de les fulles.

  La floració es produeix en una edat molt avançada (la planta mor després d'haver florit).

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996 

  http://www.asac.cat

  http://www.suculentas.es

  http://www.plantascrasas.com

  http://www.succulent-plant.com

  http://www.rhs.org.uk