Ajuntament de Barcelona

Ficus cyathistipula

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

  Nom català: 
  Figuera africana
  Nom castellà: 
  Higuera africana
  Nom anglès: 
  African fig tree
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Moràcies
  Origen: 
  Zàmbia i Malawi
  Hàbitat: 
  Selva tropical
  Característiques: 

  Arbre perenne de 4 a 5 m d’alçada, amb un tronc prim i un gran nombre de branques. L’escorça és fosca i escamosa.

  Les fulles, d’uns 20 cm de longitud i de 4 a 7 cm d’amplada, són llises, de textura coriàcia i color verd fosc, amb la vora sencera i la nervació poc marcada, amb un nombre de nervis laterals que oscil·la entre els 5 i els 8. La forma varia d’ovoide a oblanceolada (com una llança invertida), amb l’àpex obtús rematat amb una petita punta de fins a 0,8 cm de llargada i estrenyent-se cap a la base, que és arrodonida. Estan disposades en espiral, tenen un pecíol d’1,5 a 4 cm de llarg i estípules (petites fulletes al lloc de naixement de la fulla) persistents.

  Les flors, molt petites, no són visibles, ja que són a l’interior d'un receptacle carnós en forma de figa.

  Els fruits són siconis (receptacles carnosos que guarden els autèntics fruits) globosos d’uns 3 a 5 cm de diàmetre amb la pell lleugerament rugosa, de color groc blanquinós a groc verdós. Són de tipus axil·lar, units amb peduncles de fins a 2,5 cm, i solitaris o, ocasionalment, en grups de fins a tres exemplars

  Usos i propietats: 

  Cultivat amb valor ornamental.

  Història i curiositats: 

  El nom científic de la figuera africana, Ficus cyathistipula, està format pel nom de gènere Ficus, del llatí ficus, “figa”, i el terme llatí cyathistipula, format per cyathus, “copa” (del grec κύαθος, amb el mateix significat), al·ludint la forma més ampla a l’extrem que a la base, i stipula, “estípula”, al·ludint les estípules persistents.