Ajuntament de Barcelona

Erythrina falcata

Hortes de Sant Bertran i escales de Forestier

  Nom català: 
  Eritrina de Jujuy
  Nom castellà: 
  Ceibo de Jujuy, ceibo de monte
  Nom anglès: 
  Brazilian coral tree
  Sinònims botànics: 
  Corallodendron falcatum
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabàcies
  Origen: 
  Conca del riu Paranà
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 9 a 12 m d'alçada, tot i que pot arribar als 30 m, amb tronc retorçat de 30 a 80 cm de diàmetre i escorça gruixuda, molt rugosa i fissurada, de color grisenc.

  Les fulles, compostes i alternes, tenen un llarg pecíol, de 7 a 15 cm de llargada, amb espines i estan formades per tres folíols ovalats o lanceolats, de 9 a 13 cm de longitud.

  Les flors, solitàries o en grups de fins a 3, són de color vermell brillant i d’uns 5 cm de llarg, amb forma de falç. Es presenten en inflorescències de 10 a 30 cm de llarg amb 10 flors hermafrodites, cadascuna de les quals fa de 2 a 3,5 cm d’amplada i està formada per un pètal gros i 4 d’estrets.

  Els fruits són llegums llenyosos dehiscents (s’obren per deixar anar les llavors) de color marró fosc, de 10 a 25 cm de llargada i de 2 a 3,5 d’amplada, lleugerament corbades que contenen de 3 a 15 llavors negroses amb taques marrons.

  Època de floració: 
  Finals d'hivern-principis de primavera
  Usos i propietats: 

  El principal ús d’aquest arbre és en jardineria, àmbit en què és molt apreciat pel valor ornamental que li proporcionen les flors, molt vistoses.

  Els nadius de la conca del riu Paranà usaven diverses parts de l’arbre (escorça, branques i llavors) amb finalitats medicinals i per pescar, ja que la feien servir per adormir els peixos.

  Història i curiositats: 

  El nom científic Erythrina falcata deriva del grec ερυθρος, “vermell”, en al·lusió al color vermell viu de les flors d’algunes de les espècies del gènere Erythrina, i del llatí falcata, “falç”, en referència a la forma de mitja lluna de les flors.