Ajuntament de Barcelona

Styphnolobium japonicum

Hortes de Sant Bertran i escales de Forestier

  Nom català: 
  Acàcia del Japó
  Nom castellà: 
  Acacia del Japón
  Nom anglès: 
  Japanese pagoda tree
  Sinònims botànics: 
  Sophora korolkowii, Sophora sinensis, Sophora japonica
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabáceas
  Origen: 
  China y Corea
  Hàbitat: 
  Bosques continentales templados
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 15 a 25 m d’alçada, tot i que habitualment és més baix, amb escorça fissurada marró (grisenca quan és adult), i la capçada de 4 a 8 m d'amplada, donant-li un aspecte arrodonit.

  Les fulles són alternes, de 12 a 25 cm de llarg, i compostes. Tenen de 9 a 17 folíols ovals de 2,5 a 5 cm, de color verd fosc brillant a l'anvers i verd blanquinós al revers, que està cobert de pil·lositats. Les fulles es mantenen verdes fins que cauen, a la tardor.

  Les flors, hermafrodites, papilionàcies i de color beix, es presenten en panícules terminals de 25 cm.

  El fruit és una beina cilíndrica carnosa, de 6 cm de llargada, de color verdós virant a marró segons el grau de maduració.

  Època de floració: 
  Juliol-agost
  Època de fructificació: 
  Octubre-novembre
  Usos i propietats: 

  Totes les parts de la planta tenen un principi purgant. En el cas de les fulles caigudes a la tardor, si ho fan en estanys, l'aigua es torna laxant.

  La fusta de l’acàcia del Japó, groguenca, lleugera i fàcil de treballar i de polir, no acostuma de corcar-se, per la qual cosa s’utilitza en ebenisteria, però no en construcció, perquè es revé amb la humitat.

  A Orient les flors, els fruits, l’escorça i les fulles s’han emprat tradicionalment per obtenir colorant groc, que al Japó, antigament servia per tenyir els vestits de l’emperador.

  De creixement ràpid i longeva, l'acàcia del Japó és resistent al fred i a les sequeres.

  Algunes varietats tenen brancatge pendular i un cultivar, creat per Vivers Dot, de Vilafranca del Penedès, presenta branques i fulles recargolades.

  Història i curiositats: 

  Un dels noms científics de l'acàcia del Japó o sòfora, Sophora japonica, deriva de l'àrab sofera, "grogós", i del llatí japonica, "japonesa", en referència al lloc on fou trobat per primer cop pels europeus. Tot i el nom científic, i el vulgar, aquest arbre no és originari del Japó, on fou introduït des de la Xina. 

  El 1747 entrà a Europa de la mà de Bernard de Jussieu, metge i botànic francès encarregat del jardí botànic del Trianon (Versalles). Des de França passà al Regne Unit, on fou introduït per James Gordon l'any 1753, i a Espanya, on arribà també al s. XVIII.

  Tant a la Xina com al Japó des de l'antiguitat es planta a prop dels temples i als cementiris. És un arbre de floració molt tardana (pot trigar alguns anys a donar les primeres flors).

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk