Ajuntament de Barcelona

Cercis siliquastrum

Porta de Montjuïc

  Nom català: 
  Arbre de Judes
  Nom castellà: 
  Árbol del amor
  Nom anglès: 
  Judas tree
  Observacions: 

  L’estat de conservació d’aquesta espècie segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) és poc preocupant.

  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabàcies
  Origen: 
  Mediterrània oriental
  Hàbitat: 
  Vores de rierols formant boscos baixos
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 5 a 8 m d’alçada, tot i que pot arribar fins als 15 m, amb un tronc únic, sovint retorçat i amb escorça clivellada de color marró negrós, i una capçada d’una amplada d’uns 4 m, encara que es troben exemplars de fins a 12 m.

  Les fulles són alternes i simples, de 7 a 12 cm de longitud, amb forma que varia d’arrodonida a cordada (en forma de cor), àpex (la punta) arrodonit i un pecíol llarg. Les fulles joves, d’aparició tardana, poden tenir una tonalitat rosada que esdevé verd fosc amb tons porpra (groguencs a la tardor) a l’anvers i verd lleugerament glauc al revers.

  Les flors, hermafrodites i d’uns 2 cm de longitud, apareixen abans que surten les fulles i poden sorgir directament de l’escorça de les branques i el tronc. Estan formades per una corol·la papilionàcia de color rosa porpra i s’agrupen en petits grups de 3 a 6 flors, d’uns 12 cm.

  Els fruits són síliqües (llegums aixafats i penjants), de color marró fosc i de 5 a 10 cm de longitud, amb nombroses llavors.

  Època de floració: 
  Març-maig
  Època de fructificació: 
  Principi de tardor (resten durant l'hivern i fins a la primavera)
  Usos i propietats: 

  L’arbre de Judes, també conegut com a arbre de Judea, arbre de l'amor o garrofer bord, ha estat usat en jardineria des de l’antiguitat per la seva ombra i la seva floració, generalment rosa porpra, però blanca en algunes varietats.

  Els fruits han estat usats tradicionalment en medicina popular.

  Les flors, de gust agredolç, s’utilitzen per fer amanides i bunyols i també s’escabetxen amb vinagre, de manera semblant a com es fa amb les tàperes.

  És molt resistent a la sequera, però molt sensible als atacs d'alguns insectes.

  Es recomana no podar l'arbre fins passada la floració (les flors apareixen a les branques velles).

  Història i curiositats: 

  El nom científic Cercis siliquastrum deriva del grec κερκίς, “llançadora (de teler)”, i del llatí siliqua, “garrofa”, amb el sufix –astrum, “semblant a”, en referència al fruit en tots dos casos. Bona part dels noms populars amb què és conegut fan referència a la llegenda segons la qual Judes Iscariot s’hauria suïcidat penjant-se d’un aquests arbres.

  L’arribada a Europa es produí vers l’any 1200 a França portat pels croats. La difusió al continent europeu va ser molt ràpida i als segles XVI i XVII va aparèixer amb freqüència als herbaris.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001

  THE ROYAL HORTICULTURAL SOCIETY. Enciclopedia de plantas y flores. Barcelona: Grijalbo, 1996

  http://www.rhs.org.uk