Ajuntament de Barcelona

Parkinsonia aculeata

Porta de Montjuïc

  Nom català: 
  Parkinsònia, parquinsònia
  Nom castellà: 
  Espinillo
  Nom anglès: 
  Mexican palo verde
  Característiques de l'espècie
  Família: 
  Fabàcies
  Origen: 
  Des del sud dels Estats Units al nord d'Argentina
  Hàbitat: 
  Vores dels rius, però ben adaptat a llocs secs
  Característiques: 

  Arbre caducifoli de 3 a 10 m d’altura, amb el tronc llis de color verd. Les branques, amb espines de 7 a 12 mm de llarg als nusos, apareixen en ziga-zaga i en grups de tres. Tant les tiges com les fulles tenen tricomes (petits pèls).  

  Les fulles, compostes, estan formades per 3 o 4 pinnes (tiges) de 20 a 30 cm de llarg amb dues rengleres oposades de 25 a 30 folíols (petites fulles) ovals, de color verd grisenc. 
   
  Les flors, molt oloroses, de 2 cm de diàmetre i amb un peduncle llarg, es presenten en inflorescències terminals o axil·lars, penjants, de 8 a 10 flors cadascuna. Són de color groc amb taques vermelloses al pètal superior; algunes varietats presenten un pètal superior completament corall. 
   
  El fruit és un llegum coriaci, de 5 a 15 cm de longitud, de color bru i dehiscent (que s’obre espontàniament per alliberar les llavors), amb un màxim de 8 llavors allargades i de color marró verdós.
  Època de floració: 
  Juliol-setembre
  Època de fructificació: 
  Principi de tardor
  Usos i propietats: 

  La parquinsònia és molt cultivada com a arbre ornamental en jardins de forma aïllada o formant alineacions. La fusta, dura i pesada però trencadissa, s’usa com a llenya i en la fabricació de fibres tèxtils, així com per a talles. 

  Els fruits, generalment consumits pel bestiar, són comestibles.
   
  La parquinsònia, de creixement ràpid i vida curta, és resistent a la salinitat i a la sequera (tot i que perd bona part de les fulles), però no a les ventades, per la fusta trencadissa, ni a les gelades.
  Història i curiositats: 

  El nom científic Parkinsonia aculeata està format pel nom de gènere Parkinsonia —batejat pel botànic francès Charles Plumier en honor del botànic anglès John Parkinson (1567-1645)—i el terme llatí aculeata, “espinosa”.

  Més informació: 

  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. (2 vol.) Madrid: Mundi-Prensa, 2001