Ajuntament de Barcelona

Hortes de Sant Bertran

Les Hortes de Sant Bertran són un petit jardí amb desnivells on predomina la vegetació autòctona, amb presència d’arbres i d’arbustos propis del bosc mediterrani. Està situat en l’antiga zona d’hortes sorgida al voltant de l’ermita de Sant Bertran, la més important de les que hi havia a la muntanya a principis del segle XIX.

Per la seva proximitat a la ciutat i pel seu magnífic entorn, fou una de les ermites més populars de la muntanya. Els barcelonins hi anaven a passejar els diumenges, hi celebraven festes i hi organitzaven banquets. L’ermita va desaparèixer l’any 1814 durant la guerra del Francès.

Història

Els terrenys situats a la banda més propera al mar de la muntanya de Montjuïc no quedaven inclosos en el pla de l’Eixample. Per això no estaven subjectes a limitacions urbanístiques. En la segona meitat del segle XIX els propietaris van començar a parcel·lar les seves propietats i a edificar-hi senzilles cases per a obrers. Van néixer així els barris de la França Xica, Santa Madrona i les Hortes de Sant Bertran que, amb el pas del temps, reberen el nom genèric de Poble-sec.

Els conreus

A Montjuïc hi va haver una intensa activitat agrícola. Les Hortes de Sant Bertran va ser la primera zona on es conrearen les terres de la muntanya i també de les primeres a deixar de fer-ho. Els productes agrícoles que provenien dels camps de blat, de les vinyes, dels garrofers, de les figueres, dels cireres... de Montjuïc eren força apreciats. La figuera era l’arbre autòcton més emblemàtic de la muntanya. A Montjuïc hi va arribar a haver més de 2.000 horts, 800 del quals fins i tot estaven associats en una Agrupació d’Hortolans que es convertí en Sindicat Agrícola l’any 1937.

Vegetació

La vegetació predominant és mediterrània, tant d’arbres, com l’alzina (Quercus ilex) i el pi pinyer (Pinus pinea), com d’arbustos, com el cirerer d’arboç (Arbutus unedo), el lletiscle (Pistacea lentiscus), la ginesta (Spartium junceum) i l’aladern (Rhamnus alaternus).

Característiques

Districte Sants-Montjuïc
Adreça Carrer Vila i Vilà, on the corner of Carrer de Carrera
Accessos Carrer Vila i Vilà
Superfície 2.000 m2
Horari Tot el dia
Com anar-hi http://www.tmb.cat/ca/home
Serveis  
Equipaments Pipican. Parc infantil
1. Respecteu les plantes.
2. Feu servir les papereres.
3. Porteu el gos lligat.